Montesori

Naše prostorije

Montesori je postavila izuzetno stroga mjerila za izgled okoline i ponašanje odraslih u Montesori vrtićima, i okolina igra ključnu ulogu u razvoju deteta. Okolinu koja je primerena potrebama djeteta i nudi sve što detetu treba za fizički, umni, duševni razvoj, Marija Montesori zove pripremljena okolina.

Istovremeno je znak slobode i vaspitno sredstvo, i pruža mogućnost djetetu da se igra i da radi na način koji je za njega najugodniji. Omogućava kretanje djeteta u procesu učenja. Montesori ambijent je jedinstvena cjelina, a ne zbirka različitih stvari. Dobro pripremljena sredina olakšava rad. Djeca uočavaju red i pravila, mogu samostalno raditi i nezavisna su. Montesori ambijent obuhvata i unutrašnju, spoljašnju i lokalnu sredinu; daje motive, aktivnosti koji odgovaraju aktuelnom stupnju razvoja djeteta. Privlačan je za dijete, u kome ono bira, istražuje, upoznaje, razvija svoje sposobnosti. Montesori ambijent je životni ambijent za dijete. Djeca, vaspitači i roditelji učestvuju u oblikovanju ambijenta od početne ideje do njene realizacije, čime postaje interaktivno mjesto u kome se prati razvoj djece i reaguje promjenom na njihove potrebe. Stolovi i stolice trebaju veličinom biti primjereni djeci, njihovoj snazi, tako da ih djeca mogu lako nositi i razmještati. Radne površine za individualni rad su površine stolova i maleni tepisi.

U prostoru treba da je dovoljno mjesta za slobodno kretanje. Na podu je označena elipsa koja služi za vježbe hodanja u ravnoteži. Prostor grupe se ukrašava biljkama za koje brinu uz vaspitača i djeca. U blizini je potreban vrt, sa mogućnošću stvarnih radova u vrtu.

Stranica promijenjena: 28. februara 2015.

Nikšić

Kancelarija: +382 (0)40 213 710

Mobilni: +382 (0)69 189 492

Mail: info@montessori-zvono.me

Adresa: Vuka Karadžića bb, Nikšić 81400

 

Licencirani od strane Ministarstva Prosvjete

Naši partneri:

Skupština Opštine Nikšić
Montesori društvo Srbije Filozofski fakultet Nikšić

PPU "Montessori Zvono" © 2017.

Programiranje i dizajn:Reetpetite x