Skola

O nama

Prva Montessori školica u Crnoj Gori, kao vaspitno-obrazovna ustanova, za djecu predškolskog uzrasta, osnovana je 10.januara 2013. godine aktom o osnivanju, a sa radom je počela 28.januara 2013. godine u Nikšiću, u ulici Vuka Karadžića bb.

Školica, koja radi po specijalizovanom Montesori programu, nosi naziv „Zvono“, a njen osnivač je Nevladina Fondacija „Ćano Koprivica“ (http://www.nvfcanokoprivica.org).

Prepoznavajući značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a u skladu sa svojim strateškim ciljem koji se ogleda u aktivnostima koje podstiču razvoj obrazovanja i kulture, Nevladina Fondacija „Ćano Koprivica“ osnovala je Montessori Školicu „Zvono“, koja će raditi sa djecom uzrasta 3 do 6 godina po Prilagođenom Montesori programu koji podržava humanističku koncepciju predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koja je u skladu sa demokratskim načelima Crne Gore i odgovor je na reformske procese obrazovanja.

Sklopivši ugovor sa Montesori društvom Srbije, koje je član Internacionalne Montessori Asocijacije, Fondacija „Ćano Koprivica“ sertifikovala je četiri Montessori vaspitača, obezbijedila prostorni kapacitet od 420 m2, u okviru kojeg su 3 igraonice, 2 spavaonice, 2 kuhinje sa 2 trpezarije u kojima se priprema hrana, sala za sport i administrativni prostor, kao i sav potreban didaktički Montessori materijal za rad i na taj način je stvorila adekvatan kadar i ambijent za funkcionisanje i rad Montessori školice „Zvono“. Ova ustanova, prva ovog tipa u Crnoj Gori, radi po standardima Internacionalne Montesori Asocijacije, a ujedno poštuju zahtjeve Obaveznog plana i programa koje propisuje Zavod za školstvo u Crnoj Gori, a sve sa ciljem obezbjeđivanja kvalitetnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja djece.

Montessori Program zahtjeva stvaranje povoljne vaspitne-obrazovne sredine u kojoj djeca stiču iskustva po sopstvenom programu i prevode ih u saznanja. Montessori koncepcija predškolskog vaspitanja i obrazovanja omogućava uslove za razvoj svih potencijala djece, njihovo odrastanje i zadovoljavanje potreba što predškolskom djetetu pruža mogućnost da slijedi svoj lični razvoj, da razvija sposobnosti i uspostavlja interakcije sa sredinom.

Montesori koncepcija je prisutna u svim zemljama Evrope i svijeta, a ime je dobila po Mariji Montesori, koja se danas ubraja među najznačajnije reformske pedagoge. Ova koncepcija ogleda se u tome što se predškolskom djetetu omogućava da slijedi svoj lični razvoj, da razvija sposobnosti i uspostavlja interakcije sa sredinom. Danas ni jedna škola ne može u potpunosti pripremiti djete za posao koji će raditi poslije zavrsetka školovanja. Ono što je ranije predstavljalo znanje, znanje kao vrijednost, znanje imanje, danas to predstavlja sposobnost reagovanja na promjene i prilagođavanje promjenama. I upravo Montesori program naglašava značaj samoaktivnosti djeteta i individualni tempo razvoja.

Otvaranju Montessori školice „Zvono“ prisustvovao je veliki broj uglednih građana Nikšića, prijatelji Fondacije, roditelji čija su djeca polaznici prve grupe upisanih u školicu „Zvono“ kao i g-din Nikola Koprivica, osnivač Fondacije „Ćano Koprivica“.

Svečanost je bila propraćena koktelom i muzičkim dijelom.

Za više informacija o Montesori programu i o Mariji Montesori, kliknite ovdje.

Stranica promijenjena: 14. maja 2016.

Nikšić

Kancelarija: +382 (0)40 213 710

Mobilni: +382 (0)69 189 492

Mail: info@montessori-zvono.me

Adresa: Vuka Karadžića bb, Nikšić 81400

 

Licencirani od strane Ministarstva Prosvjete

Naši partneri:

Skupština Opštine Nikšić
Montesori društvo Srbije Filozofski fakultet Nikšić

PPU "Montessori Zvono" © 2017.

Programiranje i dizajn:Reetpetite x